San Bao - Traditional Chinese Medicine & fysiotherapie

TaijiquanTai Chi (Taijiquan) for Arthritis  = Reumatische aandoeningen  

Arthritis omvat: Reumatoide arthritis, Osteo-arthritis (Artrose), Fybromyalgie en andere weke delen reuma.
Chinees arts en Tai Chi master Paul Lam, zelf behept met Arhtritis, evenals Diana (poli arthritis) heeft ism Reumatologen, Fysiotherapeuten en andere Tai Chi deskundigen deze vorm ontwikkeld op basis van de SUN-stijl. Deze stijl wordt gekenmerkt door het zg. bijstappen en de Qigong in de vorm.
De Tai Chi for Arhtritis is een zeer zachte, relatief korte vorm met Qigong erin, die 'hoog ' (licht gebogen knieën) uitgevoerd wordt. Buitengewoon geschikt voor mensen met spier- en gewrichtsklachten.
Deze Tai Chi for Arthritis wordt ondersteund door de Reumatologen in Australië, VS. en Engeland en is wetenschappelijk onderbouwd.

Den Haag  CW Houtwijk Albert Schweitzerlaan  Vrijdag  10.00-11.00 uur    

Den Haag  WDC Bezuidenhout West Jan van Riebeekplein 90  zaterdag 10.00 - 11.00 uur

Meer informatie en Inschrijven:  sanbao@xs4all.nl


/Uploads/0018/Images/Tai Chi Relieves Arthritis Pain.docDiana is TCM'er (en een niet meer praktizerend Fysiotherapeute) en een officieel door Paul Lam gecertificeerd instructeur!
Zij beoefent zelf reeds 29 jaar Tai Chi en Qigong en geeft 20 jaar les
waarvan de laatste 14 jaar vnl aan mensen met spier- en gewrichtsklachten en ouderen


Taijiquan

Taijiquan (tai-chi-chuan) is een eeuwenoude Chinese oefenvorm gebaseerd op het Taoïstisch denken. Men ontwikkelt 'interne' kracht, aan de buitenkant is het zacht. In het verleden werd Taijiquan (tai chi chuan) vnl beoefend voor zelfverdediging. ( Martial Art)

 

Tegenwoordig wordt Taijiquan vnl beoefend vanwege het gunstige effect op de gezondheid en behoort het sinds kort ook tot de TCM (Traditional Chinese Medicine).

De essentie van Taijiquan.........de 'principes'!
1 ontspannen
2 bewegen vanuit het bekken
3 'zitten' in de heupen
4 yin <-> yang
5 rechte rug en rechtop!
6 heupwijdte aanhouden bij het uitstappen en staan.
7 knie boven de teen
8 mind in 'dan tian'
9 De bewegingen voortdurend geconcentreerd, langzaam, vloeiend en aaneengesloten uitvoeren.

Er treedt een diepe ontspanning op. Blokkades worden minder of zelfs opgeheven, de Qi kan weer vrij stromen, lichaam en geest komen in balans --> goede gezondheid!

Zou men de Principes loslaten dan wordt Taijiquan slechts een vorm van gymnastiek met een Oosters tintje.Veel show en weinig inhoud. :>)

Er zijn verschillende stijlen in de Taijiquan.
De oudste en meest martiale stijl is de Chen-stijl.
Daarvan afgeleid en enigszins vereenvoudigd om Taijiquan voor veel meer mensen toegankelijk te maken is de Yang-stijl. Dan zijn er nog de Wu-stijl, een tweede Wu-stijl en de Sun-stijl.

Bij San Bao beoefenen we vnl de Yang-stijl. Zowel de klassieke als de 'moderne' vormen. Een klein aantal oefent de Chen-stijl.

De Yang-stijl wordt gekenmerkt door: 'Grote ronde bewegingen'. Zeer geschikt voor jong, oud, lenig en minder lenig, kortom voor iedereen.

De Sun-stijl is de zachtste en makkelijkste stijl. Deze wordt gekenmerkt door het zg. 'bijstappen' en de 'Qigong' in de vorm. Op basis van deze stijl heeft Chinees arts P. Lam de vorm voor 'Reumatische' aandoeningen ontwikkeld.

 Het dragen van sieraden wordt afgeraden,evenals het gebruik van parfum en geparfumeerde after-shave!